Цікаві факти про печінку
1) Печінка - це другий за величиною орган в усьому нашому організмі. Середня вага печінки становить близько 1,5 кілограм.
2) Печінка людини служить депо (місцем зберігання) для досить значного обсягу крові - близько 10% всієї крові організму. Крім того, печінка постійно пропускає через себе кров в обсязі близько 1,4 літра кожну хвилину.
3) Печінка є одним з небагатьох органів, здатних до регенерації - відновлення початкового розміру, якщо з якої-небудь причини частина органу була видалена. Ця унікальна здатність обумовлює можливість пересадки частини печінки від однієї людини до іншої.
4) Печінка - це справжня батарейка нашого організму. У ній поповнюються і зберігаються енергетичні запаси вуглеводів, за рахунок яких в критичних ситуаціях підвищується рівень глюкози крові, що перешкоджає настанню гіпоглікемічної коми.
5) Напої темного кольору, такі як віскі, червоне вино і ром викликають більш важке похмілля через підвищену концентрацію побічних продуктів бродіння. Вони перетворюються в нашому організмі в формальдегід - високотоксичну речовину, яка і є винуватицею ранкового похмілля. Краще розбавляти такі напої простою водою.
6) Алкоголь, потрапляючи в печінку, викликає місцеву запальну реакцію в печінці, вивільняючи запальні речовини цитокіни. Під час застуди саме через цитокіни ми відчуваємо втому і розбитість.
Печінка - це головний орган, який бореться з алкоголем, тому вона страждає більше всіх, особливо при хронічному алкоголізмі.
7) Цибуля і часник, а також брокколі містять сіру, яка збільшує активність ферментів, які здійснюють очищення печінки і всього організму. При нестачі сіри порушується детоксикаційна функція печінки, а, значить, токсини можуть зашкодити вашому організму.
8) Особливе місце в організмі акул займає масивна трилопатева печінка, маса якої може складати до 30% від маси всього тіла. Печінка накопичує запаси жиру (до 70% від маси печінки у гігантської акули), тваринний крохмаль глікоген і деякі вітаміни, виконуючи функції сховища енергетичних резервів і гідростатичного органу для збільшення плавучості.